Taustajoukkojen esittely – Pietarin turnaus lähestyy

14/08/2017

Syksyn ensimmäinen koitos lentopallokentällä on edessä tällä viikolla, kun Isku matkustaa Pietariin perinteiseen Platonovin kutsuturnaukseen. Tositoimiin pääsemisen kunniaksi esittelemme joukkueen taustajoukot eli päävalmentaja Oskar Muurisen apuna toimivan ryhmän.

Päävalmentajan rinnalla valmennuksesta vastaavat kakkosvalmentaja Marko Järvenpää ja fysiikkavalmentaja Jarno Jokihaara. Joukkueenjohtajana toimii Tuomas Kivi, huoltajana Juha Salmela ja tilastomiehenä Mikko Kaipainen. Lisäksi taustajoukoissa joukkueen apuna toimivat Henri Hirvonen ja Timo Kivi.

Kakkosvalmentaja Marko Järvenpää on ollut Oskar Muurisen aisaparina jo ykkössarjajoukkueessa kahdella edellisellä kaudella. Järvenpään ja Muurisen tiet kohtasivat kuitenkin ensimmäistä kertaa jo kaudella 2011-2012, kun Muurinen pelasi Iskussa ja Järvenpää tuli joukkueen kakkosvalmentajaksi.

– Avustan harjoitusten suunnittelussa ja pitämisessä, päävastuullani on varsinkin passareiden valmentaminen, lisäksi analysoin sekä omaa että vastustajan peliä ja teen otteluissa omaa tilastointia, Järvenpää kuvaa omaa rooliaan.

Järvenpäällä on paljon kokemusta sekä valmentajana että pelaajana. Hän on pelannut 23 kautta aikuisten sarjoissa, muun muassa liigaa OrPossa vuosina 1986-1987. Beach volleyssa Järvenpää on voittanut SM-kultaa 1992 ja pronssia 1994 yhdessä Tero Viitasen kanssa sekä hopeaa 1998 Kai Liukkosen kanssa.

Järvenpää on suorittanut huippuvalmentajan tutkinnon ja toiminut mm. beach volleyn maajoukkuevalmentajana vuosina 2003-2005. Miesten liigassa Järvenpää on valmentanut Vammalan Lentopalloa kaudella 2006-2007. Vuosina 2002-2006 ja 2007-2011 Järvenpää on valmentanut LP Kangasalan naisten joukkuetta, joka nousi Järvenpään valmennuksessa liigaan.

Juniorivalmentajana Järvenpää on ollut muun muassa mukana voittamassa A-poikien SM-kultaa vuonna 1994, nuorten SM-hopeaa vuonna 1995 (pojat) ja nuorten SM-pronssia vuonna 2006 (tytöt).

Järvenpää on ollut kerran aikaisemmin mukana Platonovin kansainvälisessä turnauksessa Pietarissa, ja tietää mitä on odotettavissa.

– Se on äärimmäisen kova turnaus, ja vastassa on pitkiä, taitavia pelaajia. Turnauksessa on paljon pelejä ja pääsemme pyörittämään pelaajia ja näkemään, miten he pärjäävät kovassa paikassa. Pääsemme sellaiseen paikkaan, ettei liigassa koskaan. Varsinkin nuorille, mutta myös kokeneemmille se on iso asia, he pääsevät testaamaan tasoaan kunnolla, Järvenpää sanoo.

Iskun fysiikkavalmentajana jatkaa Jarno Jokihaara. Jokihaara on vastannut joukkueen fyysisestä harjoittelusta yli neljän vuoden ajan. Jokihaaran tausta on yleisurheilussa, hän on entinen pika-aitojen Suomen mestari.

– Jarnolla on iso vastuu varsinkin kesän harjoittelusta. Jarnolla on rautainen tausta yleisurheilupuolelta, mutta myös palo lentopalloon ja halu oppia itsekin. Hän on usein lentopallosalilla katsomassa, miten fysiikkatreeni näkyy pelaamisessa, kuvailee päävalmentaja Oskar Muurinen.

Huoltaja Juha Salmela on mukana Iskussa jo kymmenettä vuotta.

– Tämä vie mukanaan, en ole vielä osannut jäädä pois. Pääsääntöisesti olen mukana kaikilla vieraspelimatkoilla, teen jätkille mehut ja kaikennäköistä muuta tilanteen mukaan, Salmela kertoo.

Salmela on konkari myös Pietarin pelimatkoilla. Tämän vuoden turnaus on huoltajalle jo kahdeksas.

– Todella kova turnaus, jossa kaikki majoituksesta ja ruokailuista peleihin on ollut saman katon alla ja jossa näkee todella kovia pelejä ja joukkueita.

Tänä vuonna majoitus järjestetään eri paikassa kuin ottelut, mutta turnaus on varmasti yhtä kova kuin aina ennenkin. Turnauksessa nähdyistä pelaajista Salmelan mieleen ovat jääneet erityisesti Lontoon olympiavoittaja, venäläinen Sergey Tetyukhin ja kuubalaissyntyinen, nykyään Puolan maajoukkuetta edustava Wilfredo León.

Myös Timo Kivi lähtee joukkueen taustajoukoissa Pietariin viidettä kertaa. Viime vuosien manageri ja joukkueenjohtaja on siirtynyt sivumpaan joukkueen toiminnasta, mutta toimii yhä taustalla ja tarvittaessa tuuraajana.

Joukkueenjohtajan tehtävät on vuorostaan ottanut hoitaakseen hänen poikansa Tuomas Kivi.

– Joukkueenjohtaja tekee vähän kaikkea taustalla, vastaa matkajärjestelyistä, varusteista ja muista joukkueen asioista. Kaikkea missä tarvitaan apua, jotta pelaajat voivat keskittyä harjoitteluun ja pelaamiseen ja valmentajat valmentamiseen. Lisäksi joukkueenjohtaja on yhdyshenkilö joukkueen ja muun seuran välillä, Tuomas Kivi kertoo.

– Olen melkein syntynyt lentopallosalilla, olen pyörinyt täällä koko ikäni. Joukkueenjohtajan tehtävä tuli vähän niin kuin perintönä isältä, kun hän alkoi jäähdyttelemään. Osku soitti, että yksi Kivi täytyy joukkueessa aina olla, joten tehtävä lankesi minulle.

Taustajoukkoihin kuuluu myös Henri Hirvonen, joka tulee tulevalla kaudella yleisölle ja yhteistyökumppaneille tutuksi varsinkin kotiotteluiden otteluisäntänä. Aiemmin Hirvonen on toiminut Muurisen toisena apuvalmentajana 1-sarjassa, ja hän toimii yhä tarvittaessa apukäsinä harjoituksissa ja varahuoltajana.

Lisäksi tilastoja hoitaa tulevalla kaudella Mikko Kaipainen.

Isku aloittaa  Vjatsheslav Platonovin kansainväliseen muistoturnaukseen Pietarissa keskiviikkona 16.8. Isku on ollut mukana turnauksessa alusta asti, ja tänä vuonna on 10. vuosi. Turnauksessa on mukana mm. Venäjän superliigajoukkueita kuten Belogorie Belgorod, Zenit Pietari ja Yaroslavich Yaroslavl.

Isku kohtaa turnauksen avausottelussa keskiviikkona isäntäjoukkue VC Avtomobilist Pietarin.

Iskun otteluohjelma: 
Ke 16.8. Avtomobilist, Pietari (Venäjä) – Isku
To 17.8. MGTU Moskova (Venäjä) – Isku
Pe 18.8.  Yaroslavich, Yaroslavl (Venäjä) – Isku
La 19.7. Sijoitusottelut

Toisessa lohkossa pelaavat Zenit Pietari (Venäjä), Belogorie Belgorod (Venäjä), Stroitel Minsk (Valko-Venäjä) ja Dynamo Leningrad (Venäjä).

Iskun joukkue Platonovin turnauksessa:
Pelaajat: Matti Hietanen (yp.), Tomi Mutka (yp.), Paavo Korhonen (yp.), Ilari Toimela (yp.), Nico Nurmesniemi (yp.), Tatu Härkönen (kt.), Nuutti Niinivaara (kt.), Mika Mäntylä (h.), Einari Koivisto (h.), Niko Lintula (l.), Joel Laakso (p.) seka joukkuetta auttamassa turnauksessa Mauri Kurppa (p.)

Päävalmentaja Oskar Muurinen, valmentaja Marko Järvenpää, joukkueenjohtaja/huoltaja Juha Salmela, manageri Timo Kivi